12 Kasım 2015 Perşembe

Tarihi Mekan İncelemeleri-11 Gotlar Sütunu ve Tılsımlı Sütunlar Gezi Rotası

Herkese Merhaba

     Tılsımlı Sütunlar Gezi Rotası'na başlamak için Mageralı Byzas'ın Byzantion'u kurmak için karaya çıktığı bölgedeki sütundan başlamanız gerekiyor. Bu sütun nerede mi?

Gotlar Sütunu

     Hemen Sarayburnu'nda Gülhane Parkı'nın girişinde kimse görmesin diye, ağaçların arasına gizlenmiş, 1700 yıldır kendini koruyabilmiş, ismi tabanındaki kitabeden gelir.
     FORTUNAE REDUCI OB DEVICTOS GOTHOS.
Anlamı:

9 Kasım 2015 Pazartesi

Tarihi Mekan İncelemeleri-10 İstanbul'un Sütunları ve Dikilitaşları-3

Herkese Merhaba

     Evliya Çelebi'yle son kez buluşacaktım. "Dünya'nın ortasında buluşalım" demişti. Acaba orası neresiydi? Bu soruya cevap ararken, İstanbul'un orta noktası aklıma geldi. Şehzade Camii'ni incelerken öğrenmiştim. Mimar Sinan, İstanbul'un orta noktasını işaretlemek için caminin bir köşesine yeşil bir sütun koydurmuştu. İstanbul'un orta noktası aynı zamanda Dünya'nın orta noktası mı demekti acaba?

Milion Taşı

     Konumuz Roma dönemi sütunları olduğu için Çelebi'nin, Osmanlı dönemi değil de Roma döneminden kalma başka bir anıtı kastettiğini düşündüm ve Roma döneminde Dünya'nın sıfır noktası olarak kabul edilen Milion Taşı'nın varlığını öğrendim. Sonrasında Çelebi'yle buluşmak için oraya gittim.
     İngiltere'de Greenwhich nasıl bugün Dünya'nın sıfır noktası olarak kabul ediliyorsa

7 Kasım 2015 Cumartesi

Tarihi Mekan İncelemeleri-9 İstanbul'un Sütunları ve Dikilitaşları-2

Herkese Merhaba

     Önceki yazıda İstanbul'un sütunlarını ve dikilitaşlarını Çelebi'ye göre tılsımatlarını incelemeye başlamıştık. Bu yazıda diğer eserleri keşfetmeye kaldığımız yerden devam edeceğiz. Ayrıca incelediğim tüm bu sütunları ve dikilitaşları gezebileceğiniz gezi rotasını da sizlerle paylaşacağım. Sıkı tutunun başlıyoruz.

At Meydanı-Hipodrom(Sultanahmet Meydanı)

     Evliya Çelebi'yle At Meydanı'nda şimdiki adıyla Sultan Ahmet Meydanı'nda buluşmak üzere yola koyulmuştum. Karanlık puslu bir İstanbul sabahıydı. Çelebi'yle Alman Çeşmesi'nin önünde buluştuk. O da seyahatteymiş yeni gelmiş. Ayak üstü sohbet ettik, ülke gündemi ve seçimler hakkında konuştuk. "İstikrar önemli tabi" dedi, ancak unutulmamalıdır; "istikrar hukukun değil hukuk istikrarın teminatadır" diyerek ekledi. Ben de haklısın dedim.
     Bulunduğumuz meydan,