28 Şubat 2017 Salı

Denemeler-2 Eski Zamanlar

Eski Zamanlar



Sımsıkı kapattığım avuçlarımdan kayan ama dokunamadığım "zamana" yenik düşmüştüm yine. Hayatta herkese adil davranan "zamanı" bir türlü tutamıyordum elimde.
Bu duruma zaman zaman üzülüyor, çaresiz kalıyordum. Böyle zamanlarda aklıma hep geçmiş dönemler ve eski yaşantılar gelirdi. 60'lar mesela. Nüfusun büyük bölümü  kentlere göç etmemiş, dar sokaklar görgüsüz apartmanlar inşa edilmemiş henüz. Bahçeli evleri var insanların, yağan yağmurun ardından toprak kokusunu duyabiliyor,  mevsimleri hissedebiliyorlardı. Bakkal amcaların keyfi yerindeydi, terziler yalnızca pantolon paçasıyla uğraşmıyordu. Uzun otobüs yolculukları vardı belki
ama kimsenin acelesi yoktu. Cana yakın komşuları vardı insanların, bazı akşamlar ziyarete giderlerdi, geniş aileler vardı, büyük ziyafetler verilirdi. Fazla oyuncakları yoktu, ama çocuklar daha mutluydu. Nedense daha nazik hayal ederim eski insanları, daha büyüktür eski aşklar sanki... Daha duyguludur nostaljik şarkılar.
Ya da bana öyle geliyor.
2017... söylemesi bile bir garip. Karamsar olmak istemem ama dünyamız giderek yaşanılmaz bir yer haline geliyor. Hırslı insanların, ihtiraslı planlarında savrulup gidiyoruz.
Neyse ki zamanla unutuyoruz kötü anıları, belki bir gün köylere geri döneriz, bahçeli evler inşa eder, komşuları ziyarete gider, büyük ziyafetler veririz.
Daha mutlu çocuklar yetişir, daha nazik insanlar olurlar, daha güzel şarkılar yaparız...
Neden olmasın?

Mert TOKATLI
                                                                                                                                        27/02/17